Питања и одговори

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Имајући у виду свакодневна питања, представљамо вам одговоре и сновне тезе на којима почивају идеје Црногорско Херцеговачког Покрета.

Да ли смо Срби ?

Да, Срби смо, јер да нисмо Срби, не би били ни Црногорци ни Херцеговци.

Да ли постоје Црногорци и Херцеговци и да ли се ти појмови истичу само као географске одреднице ?

Да, постоје Црногорци и Херцеговци и не само у географском, већ и у историјском, традиционалном и државотворном смислу, као народ карактеристичног динарског поднебља, који је славном историјом изборио своје витешко мјесто у српском национу.

Зашто Црногорско Херцеговачки ?

Зато што је то народ који карактерише иста традиција, исти обичаји, иста култура и нераскидиви историјски подвизи, којима су стотинама година давали примјер слободарског духа. Сурово поднебље кроз вјекове исклесало је специфичности народа, чији потомци и данас у својим генима носе епски дух својих предака.

На кога све мислимо када кажемо Херцеговци ?

Херцеговце истичемо као народ са простора Старе Херцеговине која је обухватала велике дијелове данашње Црне Горе, Србије, Републике Српске и Републике Српске Крајине. Не смијемо допустити да Стара Херцеговина оде у заборав историје, јер представља компактну цјелину дефинисану у важном историјском периоду, када је географска граница обухватала српски народ динарског краја по свим специфичностима јединствених карактерних одлика.

Шта мислимо о Црној Гори као држави ?

Црна Гора је славна српска држава којом се поносимо. Данашња државност стечена је срамним отцјепљењем од Србије, на неприхватљив начин уз помоћ оних који су се увијек борили против српске Црне Горе и давали своје животе у борби за покоравање Црне Горе азијатским и ватиканским силама. Наше дјеловање усмјерено је управо на едукацији српског живља о Црној Гори као српској Спарти а не производу Станбола и Рима.

Како гледамо на данашњу политику у Црној Гори ?

Данашња политика у Црној Гори је само пролазна етапа која не смије нарушити односе братских народа и бацити у сјенку јасно историјско просрпско опредјељење Црногораца. Примјер Мојковачке битке као симбола братске љубави и слоге, примјер искрене жртве за слободу и спас српства, никада неће замијенити идеје ситних политичких интереса.