Идентитет

ИДЕНТИТЕТ

Идентитет народа са простора Црне Горе и Херцеговине, угрожен је покушајем, с једне стране, укидања идентитетских појмова, а са друге, њиховом злоупотребом у погрешном контексту.

Највише дискусије у данашње вријеме изазива појам „Црногорац“,који се од стране појединих представља непостојећим и ништавним, док га неки други користе како би их представили антисрпским.

Име Црногорско не представља само географску одредницу, већ је то витешко име исклесано у херојској историји и овјенчано славом.

Оно је понос и својеврсна идентитетска титула.

Неки од нас га називају српским, док други не прихватају такве одреднице. Суштина је у појединцу – човјеку, тј. његовом лику и дјелу, његовој части и образу, без обзира на вјерско или национално опредјељење.

Ова питања се данас све чешће злоупотребљавају у циљу стицања јефтиних политичких поена. Завађање народа и пласирање екстремних политичких ставова, највише штете донијели су нам у Црној Гори према српском, а у Србији према црногорском имену. 

Ширење мржње и националне нетрпељивости води нас у политичку дестабилизацију и пријети отварању конфликата ширих размјера. Лоше искуство из братоубилачких ратова опомиње нас да је међусобно поштовање и уважавање различитих политичких и националних осјећања, а развитак свијести о братским односима, једини исправан пут.

Осјећање националне припадности је лично право у које је непристојно задирати, а цивилизацијска тековина модерног доба, која скоро нигдје у свијету више није фактор спорења осим код нас, и то на најпримитивнији начин.

У том смислу, Црногорско – херцеговачки покрет позива на толеранцију и уважава право личног опредјељења, а даје примат братским односима. Зато су у Црногорско – херцеговачки покрет добродошли сви Црногорци и Херцеговци, без обзира на вјерска и национална осјећања. Сви којима је част и образ на првом мјесту. Сви који желе да радимо заједно на промовисању свијетлих примјера братске љубави, слоге и јединства, у складу са нашом паролом:

„ЧАСНО И ПОШТЕНО, У ДУХУ ПРАЂЕДОВА“.