Идентитет

ИДЕНТИТЕТ

Идентитет српског народа са простора Црне Горе и старе Херцеговине, угрожен је покушајем, с једне стране, укидања идентитетских појмова, а са друге, њиховим злоупотрбљавањем у погрешном контексту.

Појмови „Црногорац“ и „Херцеговац“ од стране појединих представљају се непостојећим и ништавним, док их неки други користе како би их представили антисрпским.

Име Црногорско и Херцеговачко не представља само географску одредницу, већ је то витешко име исклесано у херојској историји и овјенчано славом, те као такво заузима своје мјесто у српском национу.

Име Црногорско и Херцеговачко је понос и својеврсна идентитетска титула која јасно приказује богатсво различитости Српског народа.

Ова питања се у политичком смислу данас све чешће злоупотребљавају у циљу стицања јефтиних политичких поена. Завађање народа и пласирање екстремних политичких ставова, највише штете донијели су нам У Црној Гори и Србији у погледу односа према Црногорском имену.

Ширење мржње и националне нетрпељивости води нас у политичку дестабилизацију и пријети отварањем конфликата ширих размјера. Лоше искуство из братоубилачких ратова опомиње нас да је међусобно поштовање и уважавање различитих политичких и националних осјећања, а развитак свијести о братским односима, једини исправан пут.

Осјећање националне припадности је лично право у које је непристојно задирати, а цивилизацијска тековина модерног доба, која скоро нигдје више није фактор спорења осим код нас и то на најпримитивнији начин.

У том смислу, Црногорско – херцеговачки покрет позива на толеранцију и уважава право личног опредјељења, а даје примат братским односима.

Већина чланова нашег Покрета сматра се Србима. Од њих, једни се национално изјашњавају као Срби, други као Црногорци, али сви сматрају да припадају Српском народу, а свјесни да смо једно и недјељиво, братску љубав виде као једини прихватљив однос. У чланству Покрета имамо и велики број Србијанаца, који разумију значај ове братске идеје и њену улогу у будућности српског народа.