ПОЛИТИКА

Црногорско – Херцеговачки покрет бави се политичким али надстраначким дјеловањем и тежи успостављању система вриједности друштва на темељима части, поштења, витештва и чојства.

Поједини циљеви чињеница је да се не могу остварити без разумјевања и подршке институција, те је у том облику неопходна и политичка подршка релевантних чинилаца и учешће у друштвено-политичком животу у општем националном интересу.

До 2019. године трудили смо се да остваримо наше циљеве без великог мијешања у политички живот. И поред великог труда и ангажовања да спроведемо неке од наших основних циљева, јединствен је закључак да без активног политичког учешћа, не можемо очекивати спровођење наше идеје у дјело, нити можемо озбиљније помоћи народу са наших простора.

Зато смо одлучили да органе Покрета прилагодимо политичком дјеловању и да све своје снаге усмјеримо на обавјештавању јавности да Покрет креће у озбиљну политичку кампању за спровођење своје идеологије и својих идеја.

Наша снага и наш потенцијал су толики, да се резултат није доводио у питање. Истраживања која су рађена на овом пољу говоре да се Црногорско херцеговачки покрет види као релевантан политички фактор у Србији.

ЦХП је покушао да своје идеје имплементира у политички систем у периоду припрема за парламентарне изборе 2020. године.

У складу са одлукама Предсједништва ЦХП, приступили смо преговорима са свим релевантним патриотским политичким партијама у Републици Србији. Наши разговори текли су мјесецима, а наговјештаји саговорника су били јасни. Јасни, у смислу да је наш капацитет, како у смислу подршке бирачког тијела, тако и у кадровском смислу неспоран.

Прелиминарни договори показивали су јасне најаве за склапање коначног договора. Међутим, како је вријеме протицало, а како се ближио термин објављивања изборних листа, тако се комуникација смањивала, са изговорима о великој заузетости, али тврдњама да прелиминарни договори остају на снази и да се ништа суштински не мијења.

На крају, схватили смо да је све била обмана, у циљу да нам се одузме вријеме како би наше капацитете политички употријебили у изборном процесу, а нашу ријеч одржали, како пред чланством и симпатизерима, тако и пред „великим“ политичким чиниоцима са којима смо водили разговоре и према којима смо били, у складу са нашом идејом и идеолошком паролом „часни и поштени, у духу прађедова“.

Њима је та наша идеолошка одредница очигледно нејасна, и они, сада можемо тврдити сасвим сигурно, нијесу васпитавани у том духу, те им сви наши договори нијесу били у додиру с’ образом, па су се тако према истим и односили.

Наши разговори завршени су обманом, без коначног и најављиваног договора, а нама је оно најважније – ОБРАЗ, остао чист и не укаљан.

Не постоји ниједан члан ЦХП којем је политика толико мила, посебно не у данашњем изопаченом систему вриједности, па нам је резултат значајно олакшао позицију и ослободио нас терета одговорности, али је показао оно што нико од нас није очекивао, а то је, да је идеја братских односа коју чврсто заступамо тренутно апсолутно неприхватљива.

Растерећени смо одговорности, али наоружани искуством и још једној у низу спознаја о исинском односу оних који пате од комплекса ниже вриједности према узвишеном витешком и слободарском народу.

Настављамо наше дјеловање усмјерено ка најузвишенијим циљевима који се ослањају на систем вриједности утемељен у Његошевској идеји и филозофији коју нам је наш Свети Ловћенски Тајновидац оставио у аманет.

Све је пролазно, само част и брука остају довијека!

У складу са његовим порукама, ми, чланови ЦХП живимо и радимо, учимо наше потомке и дјелујемо на цјелокупно друштво, како би племените идеје и горштачке врлине представили и промовисали.

То је оно што нас чини другачијима, али се не дијелимо, већ тежимо слози и јединству, упркос свим позитивним разликама.

Зато су наши чланови од дана потписивања приступнице дужни да живе у складу са принципима које је ЦХП установио и у складу са системом вриједности који промовишемо.