Проглас

ПРОГЛАС

Црногорско – Херцеговачки Покрет чине Срби Црногорци и Херцеговци, њихови потомци и сви поштоваоци идеала нашег Покрета, ма које вјере и нације били.

Покрет тежи повратку угледа и достојанства у институције и систем вриједности и укидању полтронства које је данас постало принцип бављења и напредовања у свим сферама живота и рада.

Тежимо повратку части и успостављању етичких и моралних начела на којима мора да почива друштво и држава.

Дух прађедова опомиње нас да не одступамо од идеала и врлина, без којих нема ни људи, ни друштва, ни државе! Наши славни преци у аманет су нам оставили да увијек будемо у првим редовима за одбрану слободе и то са поносом истичемо.

Црногорско – Херцеговачки Покрет бави се политичким,  али надстраначким дјеловањем и тежи успостављану система вриједности српског друштва на темељима части, поштења и чојства.

Поједини циљеви, чињеница је, не могу се остварити без разумјевања и подршке институција, те је у том облику неопходна и политичка подршка релевантних чинилаца и учешће у политичком животу у општем друштвеном и националном интересу.

Прве двије годиње нашег дјеловања трудили смо се да остваримо наше циљеве без мијешања у политички живот. И поред великог труда и ангажовања да спроведемо неке од наших основних циљева, јединствен је закључак да без активног политичког учешћа, не можемо очекивати спровођење наших идеја у дјело, нити можемо дати значајнији допринос свеколиком напретку државе и друштва.

У свим институцијама, наши представници биће корективни фактор политичког система.

Поред Републике Србије, ЦХП дјелује и у Црној Гори, Републици Српској и дијаспори, гдје имамо велики број чланова. Наши помирљиви ставови и рјешења која нудимо у циљу превазилажења разлика, једно су од поља на којима наш Покрет активно дјелује.

Успостављање најближих и братских међудржавних односа како између Србије и Републике Српске, тако и између Србије и Црне Горе, један је од циљева Покрета. Спуштање тензија и окретање ка будућности једино је рјешење и ЦХП ће се борити за општи консензус, како у народу, тако и у свим релевантним политичким факторима наших држава.

Позивамо све часне и поштене људе чији су корјени са црногорских и херцеговачких простора и све оне којима је част и образ на првом мјесту да нам се прикључе у борби за оставривање циљева којима ћемо вратити углед нашој држави и зауставити даљи суноврат људских и моралних вриједности!

Црногорско Херцеговачки Покрет