Идеологија

ИДЕОЛОГИЈА

ИДЕОЛОГИЈА ЦРНОГОРСКО – ХЕРЦЕГОВАЧКОГ ПОКРЕТА

Идеологија Црногорско – Херцеговачког Покрета заснива се на разбијању стереотипа о имену Црногорском и Херцеговачком. Одбијамо да се правдамо да смо Срби. Наша српска национална припадност никада није била спорна јер смо „круне српске драги камен“ били и остали али с поносом истичемо да смо Црногорци и Херцеговци јер нас управо то чини Србима.

Идеолошки правац Црногорско – Херцеговачког Покрета је нови поглед на усијано питање националног идентитета и заснован је на духовном уједињењу које ће довести до помирења и вратити у окриље српског племена све оне који су из револта према ставу „не постоје Црногорци“ и „не постоје Херцеговци“, одлучили да се изјасне управо тако. Највећи број њих који се данас национано изјашњавају као Црногорци и даље иду у Српску православну цркву и не поричу да говоре српским језиком. То нам јасно говори да се Српства нијесу одрекли и да је наша дужност да их вратимо Српству у потпуности. То не можемо учинити одбацивањем, већ разумевањем и едукацијом у циљу помирења и духовног јединства.

Идеологија Црногорско – Херцеговачког Покрета заснована је на принципима које је Владика Петар Други Петровић Његош утемељиво у Горском вијенцу.