ОДЛУКА ПРЕДСЈЕДНИШТВА ЦХП, НА УВИД ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА

Драга браћо и сестре, чланови и симпатизери Црногорско – херцеговачког покрета:

Желимо свима вама да се захвалимо на великом историјском подвигу који смо успјели да изнесемо заједно, промовишући идеје нашег Покрета. Показали сте храброст и истрајност у борби за идеологију ЦХП, која је означила нашу епоху. Идеја братских односа као безусловни циљ упркос свим различитостима, није популарна у данашње вријеме мржње и екстремизма. Први смо у јавности износили ставове који су увијек били чврсто утемељени, а који никада нијесу били политички популарни. Лако је водити навијачку политику и са екстремистичких политичких трибина залијегати у идеолошке ровове, како би се прикупило јефтино гласачко тијело. ЦХП никада није прихватио ту лагодну позицију, која води у свијетлу политичку будућност. Говорили смо истину, иако је за њу можда дошло и најгоре вријеме.

Због неприхватљивости идеологије нашег Покрета у србијанском политичком систему, осјећамо одговорност да вас упознамо са догађајима који су обиљежили предизборни циклус.

За Црногорско – херцеговачки покрет веже нас безброј успомена и нераскидивих пријатељстава. Ту смо упознаоли честите људе који су из дана у дан склапали нова пријатељства, склапали пословне сарадње и развијали бројне идеје у духу нашег менталитета.

Доказали смо свима колико смо моћни када се удружимо! Али, из дана у дан, притисци на Покрет били су све јачи. Наша жеља да као корективни фактор политичког система, дамо свој допринос развоју друштваи државе, наишла је на „Берлински зид“ политичких моћника. Нико од нас није вјеровао да је наше име толико спорно за оне који одлучују о нашој будућности.

Заједно смо дошли до спознаје да наше идеје није могуће реализовати без активног учешћа Покрета у политичком животу Републике Србије. Али, овај оквир организације у овом систему није прихватљив. Зато се сматрамо одговорнима, јер нијесмо били у стању да прогнозирамо тако мрачну истину које смо данас сви заједно свјесни.

Одговоре које смо добили од Републике Србије, потврђени су на парламентарним изборима. Име црногорско, прихватљиво је само у форми регистроване мањинске странке. Али, жеља већине данашњих политичара је да име црногорско буде представљено у најгорем свјетлу, баш онако како сте га видјели на изборном листићу. Све „црногорске“ странке, гле чуда, у коалицији или са Чедом или са Чанком. Е па, више тако неће моћи!

Ускоро почиње нова политичка платформа, која ће се постарати да заувијек склони све оне који нас лажно представљају као антисрпске екстремисте и издајнике. Вријеме је да прави Црногорци преузму одговорност у законским оквирима који су нам остали последња шанса да докажемо ко смо и шта смо.

Преузимање свих полуга политичког утицаја који се односи на све Црногорце у Србији, ма како се они изјашњавали по националној припадности.

Кроз нову политичку странку, на следећим изборима који ће сигурни смо бити веома брзо и прије времена, крочићемо часно и поштено, први пут у историји вишепартијског система у Србији, у Србијански парламент, али ћемо се потрудити да преузмемо и све остале полуге које се користе за „представљање“ Црногораца.

Систем нам је јасно поручио де је то једини институционални оквир, и последњи кроз који можемо да одбранимо часно име црногорско.

Наша браћа Херцеговци нијесу на толиком удару, али нас разумију и од њих имамо велику подршку, те очекујемо да ћемо и даље радити на нашој слози и јединству.

О детаљима и даљим корацима упознаћемо лично све наше чланове, а због великог броја притисака, пријетњи и незапамћене медијске кампање, наш рад прилагодићемо ситуацији. Састајаћемо се у мањим групама, како би сваки члан могао бити ближе информисан о нашем дјеловању. Дјеловаћемо дисидентски и опрезно, све до отварања медија за нашу племениту идеју. Бићемо као и до сада чврсти, непоколебљиви и истрајни у испуњавању коначног циља успостављања братских односа по сваку цијену. Од наших чланова, као и до сада, очекујемо елитистички приступ и достојанствено држање пред свим нападима на које смо се навикли у претходном периоду.

Наш успјех је неминовност, упркос свим службама које марљиво раде на нашем разбијању.

Наше дјеловање, биће у слкаду са нашом политичком и идеолошком паролом: „ЧАСНО И ПОШТЕНО, У ДУХУ ПРАЂЕДОВА“!